Η Μυστηριώδης Έλενα Ναβροζίδου

του Ferruccio Giromini

 

Συχνά ο καλλιτένχης ανικανοποίητος μέσα στην πραγματικότητα δημιουργεί τον προσωπικό του κόσμο για μια καλύτερη ζωή. Η δημιουργία ιδεατών και ιδανικών κόσμων είναι αυτή που κατευνάζει εδώ και αιώνες το ανικανοποίητο του καλλιτέχνη.

Δεν πρόκειται πάντα για δημιουργίες φιλικές και ευχάριστες αλλά ακόμα κι όταν η έκφραση είναι απαισιόδοξη ή τρομακτική δεν αναιρεί το συναίσθημα και την συγκίνηση του θεατή. Η κάθε ψυχή είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

Η Έλενα Ναβροζίδου αναπλάθει χώρους, καταστάσεις, συγκινήσεις, εκπλήξεις τόσο γι’ αυτήν όσο και για άλλους, το κοινό της. Εδώ και χρόνια εικονογραφεί ιστορίες κόμικς σε φανταστικές στιγμές του παρελθόντος, ζωγραφίζοντας τις σκηνές και τους ήρωές της με τρόπο ολοένα και πιο ρεαλιστικό. Με τις τελευταίες σκηνογραφικές συνθέσεις φυσικού μεγέθους, μας εκτοξεύει απευθείας στους κόσμους της, δίπλα της. Το 2002 η Ελληνίδα καλλιτέχνης δημιούργησε μια εντυπωσιακή εγκατάσταση που υποδεχόταν τον επισκέπτη στο εσωτερικό ενός αρχαίου αιγυπτιακού μασταμπά, ένα είδος νεκρικού θαλάμου, που έκρυβε μέσα του την δύναμη της αναγέννησης μυστηριακών τελετών. Μορφές ακινητοποιημένες, μερικές με τα χαρακτηριστικά της ίδιας της δημιουργού, μας καθήλωναν και μας υπνώτιζαν με την φυσική τους παρουσία. Ο θεατής δεν ήταν απλώς παρατηρητής, συμμετείχε στην τελετουργία και έβγαινε κατά κάποιο τρόπο σημαδεμένος απ’ αυτή την εμπειρία, σαν να την είχε βιώσει στ’ αλήθεια.